30 sep 2021

Diabetes wandelchallange

Voor de deelnemers aan de Diabetes Challenge Voorhout-Warmond zit het er op. Twintig weken lang liepen ze één avond per week een wandeling van een uur. En dat had effect: hun conditie ging vooruit én er zijn vriendschappen gesmeed, zo bleek tijdens de afsluitende avond op 22 september.

De deelnemers stonden te glunderen bij sporthal de Tulp in Voorhout. Al in mei begonnen ze met deze Diabetes Challenge. Twintig weken lang trokken ze wandelend met elkaar op, leerden ze elkaar kennen en werkten ze aan hun conditie.

De Diabetes Challenge is een landelijk initiatief van de Bas van de Goor Foundation, een volleyballer die zelf op jonge leeftijd diabetes kreeg. Carola van Maris, wijkmanager van Zorggroep Voorhout-Warmond, zorgde dat er op lokaal niveau kon worden meegedaan. “Bewegen is goed voor mensen met diabetes of een andere chronische aandoening”, aldus Van Maris. “Mensen die onder begeleiding stonden van een praktijkondersteuner hebben zich voor deze wandelingen opgegeven en met succes: ze hebben maandenlang trouw meegedaan. De kracht zit ‘m dan ook in het groepsgevoel. Je hebt een stok achter de deur.”

Aan het begin van de challenge is de conditie van de deelnemers gemeten en op deze laatste avond opnieuw. Spannend, want heeft het wandelen effect gehad? Voordat het resultaat bekend werd gemaakt, sprak wethouder Arno van Kempen van de gemeente Teylingen de deelnemers toe. De wethouder die onder andere over sport en gezondheid gaat, vertelde over het belang van deze initiatieven. “Deze gemeente staat voor sport en gezondheid. Ik steek alle dames en heren een hart onder de riem. Zowel de deelnemers als de organisatie.”

Verschillende mensen, verschillende behoeften
Om de groepswandelingen te realiseren, is wandelcoach Christien Abbink ingeschakeld. Zij koos de wandelroutes uit en zorgde voor begeleiding. Abbink: “Er zijn zoveel verschillende mensen met verschillende behoeften, dus de vraag is: hoe gaan we dat wandeltechnisch doen? Elke week namen we een andere route, en we hielden rekening met het niveauverschil. Zo hebben we afgesproken dat we een uur gingen wandelen en in dat uur liep iedereen zijn eigen stukje.”

De groep werd in tweeën gesplitst: de ene groep liep zo’n twee kilometer, de andere circa vier kilometer. Abbink: “Binnen die twee groepen hadden we ook weer te maken met verschillen. Vandaar dat er betrokken begeleiders waren die met mensen meeliepen.” Volgens de wandelcoach ontstonden tijdens het wandelen mooie gesprekken. “Zo liepen we naar de Boerhaavetuin in Voorhout. En alle deelnemers hadden daar een verhaal bij. Die gesprekken onderling maakten het wandelen makkelijker. Je bent dan niet zozeer bezig met de afstand die je aflegt.”

Naast de avondwandeling maakte de wandelcoach gebruik van de app ‘Ommetje’. Abbink: “Mensen konden hun wandelingen daarin bijhouden; naast de ene avond in de week liepen ze ook geregeld andere ommetjes of ze spraken met elkaar af. Naast de beklonken vriendschappen ging ook hun conditie zichtbaar vooruit. Mensen die niet zo snel liepen, maakten al snel vorderingen. En mensen die al aardig goed liepen, zijn nog sneller gaan lopen.”

Uitstekende resultaten
Op de afsluitende avond was het tijd voor conditietesten. De deelnemers deden verschillende testen, waaronder zes minuten heen en weer lopen, een sta-op-oefening en met trekbanden werken. Mattanja de Haan, die sinds 2006 diabetes heeft, voelt zich na een wandeling veel beter doordat haar bloedsuiker dan lager is. “Tijdens de wandeling had ik veel aan de begeleider, die mij vertelde hoe ik met de insulinepomp om kan gaan.” Anuschka Konings heeft geen diabetes en deed toch mee. “Het was hoognodig, want ik heb hoge bloeddruk en overgewicht. De eerste week liep ik met de langzame groep mee. Op een gegeven moment ging ik de lange routes lopen. Met als gevolg dat ik me nu ook heb opgeven voor yoga.”

Ook uit het evaluatiegesprek na afloop van de test blijkt dat de Diabetes Challenge voor veel mensen een positief effect heeft gehad. De ene heeft er een wandelmaatje aan overgehouden, een ander zag dat ze verder en zekerder kon lopen en weer iemand anders zag dat haar bloedsuikerspiegel onder controle bleef. Met een certificaat en een zonnebloem werd deze gezonde en vrolijke challenge afgesloten. Op naar volgend jaar